Susitikimas su senove – Liubavo dvaras

     Žvarboką lapkričio 13 dieną pradinių 1 ir 2 klasių mokiniai apsilankė barokinio stiliaus Liubavo dvare. Istoriniuose šaltiniuose Liubavo dvaras minimas nuo XVI a. kaip karališkasis dvaras. Jį valdė Goštautai, Žygimantas Augustas, Radvila Rudasis.
     Mažieji užėję į senąjį vandens malūną – muziejų klausėsi gidės pasakojimo apie tai, kaip dvaras kūrėsi, kokie didikai jį valdė, kokius darbus galėjo atlikti šiame pastate. Apsilankę čia jie pasijuto taip, tarsi būtų laiko mašina nusikėlę šimtmečiu atgal. Edukaciniame užsiėmime vaikai sužinojo, kaip veikia malūno įranga, kas suka Liubavo malūno girnas ir kam malūne naudojamos „žirklės“, „rankovės“ bei „kelnės“, išgirdo įstabių istorijų apie malūnininkus. Juk tai vienintelis Lietuvoje istorinis malūnas pilnas paslapties, netikėtumų ir atradimų. Viename pastate galima buvo ne tik miltus susimalti, bet ir lentas nuobliuoti, ir vilną sušukuoti, ir milą suvelti.
     Vaikščiodami po parką pradinukai nepamiršo apžiūrėti nuostabaus grožio angelo skulptūrą, išlietą iš cinko XIX a. pabaigoje – XX a. pradžioje.
     Mokiniams patiko ir akmeninis malūnas, ir Liubavo angelas, tad nuotaika buvo puiki. Viskas džiugino ir visiškai buvo nesvarbu, kad tądien nešvietė saulė: juk buvo puiki kompanija ir išklausytos nuostabios senovinės istorijos.

Pradinių klasių vyresn. mokytoja
Romalda Soboleva