Edukacinė – pažintinė išvyka į Anykščius

     Spalio 4 d. (ketvirtadienį) mūsų gimnazijos 5, 7 ir 8 klasių mokiniai išvyko į turiningą edukacinę-pažintinę  išvyką po nuostabų, įvairiomis legendomis ir padavimais apipintą kraštą – Anykščius.

     Ruduo – vienas gražiausių metų laikų gamtoje. Šiuo metu laiku miškai ir parkai nusidažo gražiausiomis spalvomis. Beveik visas kelias iki Anykščių vedė pro mišką. Važiuodami grožėjomės rudeniškais peizažais, kurie žavėjo mus geltonuojančiais ir raudonuojančiais medžių lapais.

     Anykščių kraštas garsėja čia gyvenusiais žymiais lietuviais: Anykščiuose gimė poetas Antanas Baranauskas, rašytojai Jonas Biliūnas ir Antanas Vienuolis.

     Mūsų tikslas buvo aplankyti įžymiajame šile įsikūrusį Medžių lajų taką bei dalyvauti pažintinėje programoje ,,Anykščių šilelis – miškas kitaip“.

     Atvykusius mokinius pasitiko informacinio centro gidė. Edukacinė pamoka prasidėjo nuo pasivaikščiojimo po Anykščių regioninį parką. Ekskursijos vadovė labai įdomiai ir informatyviai papasakojo mums apie mišką, ten augančių medžių rūšis ir jų simboliką. Verta buvo prisiminti lietuvių poeto, romantiko A. Baranausko poemą ,,Anykščių šilelis“, kurioje taip gražiai ir poetiškai šis įžymus miškas buvo apdainuotas. Vaikštinėdami gėrėjomės nuostabiu ir grynu oru, mus lydėjo ištraukos iš kūrinio.

     Pakeliui turėjome galimybę pamatyti ten stūksantį antrą pagal dydį Lietuvos akmenį – Puntuką. Jis sveria apie 250 tonų, yra 7,54 m ilgio. Jame iškalti Lituanikos lakūnų Stepono Dariaus ir Stasio Girėno bareljefai. Gidė papasakojo mums legendą apie Velnią, kuris nešė šį akmenį, kad sunaikintų Anykščių bažnyčią. Tačiau būtą ir kitų versijų. Ekskursijos vadovė papasakojo mums ne vieną legendą ir padavimą susijusius su šio krašto istorija.

     Keliaudami parku pakilome laiptais į ,,Medžių lajų taką”, kurio ilgis apie 300 metrų, o aukštis – 21  m. Lajų tako pabaigoje yra bokštas, kurio apžvalgos aikštelės aukštis siekia iki 34 m. Ten įlipę turėjome galimybę apžvelgti Anykščių šilelį, lygumas, Šventosios upės slėnį bei aukščiausios Lietuvos bažnyčios bokštus. Tai vienintelis takas, ne tik Baltijos šalyse, bet ir visoje Rytų Europoje, kur galima pasivaikščioti medžių lajų lygyje.

     Ši turininga kelionė paliko mums daug smagių ir neužmirštamų įspūdžių bei praturtino mūsų žinias apie šį nuostabų kraštą.

Lietuvių kalbos vyresn. mokytoja  Beata Martinkevič

Lenkų kalbos vyresn. mokytoja Teresa Gailiun