PASIMATYMAS SU ALEKSANDRU PUŠKINU

   Kovo 28 diena išaušo saulėta ir šilta. Tikras pavasaris, tad II ir IIIG klasių mokiniams edukacinė išvyka į literatūrinį Aleksandro Puškino muziejų, įsikūrusį vaizdingame Pavilnio regioniniame parke, Markučių dvaro poeto sūnaus gyvenamajame name buvo tikrai nuostabi. Juos lydėjo gimnazijos rusų kalbos mokytoja J. Mincevič ir socialinė pedagogė M. Dvinel. Muziejaus ansamblyje šeimyninės Lietuvoje gyvenusių Puškino giminaičių kapinaitės, Šv. Varvaros koplyčia, parke – skulptoriaus B. Vyšniausko paminklas poetui A. Puškinui. Mokytojos Jelenos Mincevič rusų kalbos pamoka, pravesta netradicinėje aplinkoje, ir gaivus pavasarėjantis oras nuteikė vaikus atidžiau prisiliesti prie įžymiojo rusų poeto Aleksandro Puškino gyvenimo, sužinoti apie jo ryšius su Lietuva.

   Mokinius pasitikusi gidė Jolanta pasakojo apie rusų poeto ryšius su Lietuva – pasak legendos pats caras Šv. kankinės Paraskevos cerkvėje Vilniaus senamiesčio Didžiojoje gatvėje krikštijo poeto A. Puškino protėvį, iš Afrikos kilusį Hanibalą. Vaikai susipažino su poeto sūnaus Grigorijaus ir jo žmonos Varvaros gyvenimu Markučiuose, aptarė XIX a. dvarininkų gyvenimo būdą, įpročius, pomėgius. Mokiniai, būdami tarp tikrų kvepiančių senove baldų, daiktų ir knygų, įdėmiai klausėsi didžiojo rusų poeto biografijos, kūrybos faktų.

   Praleistos minutės pavasarėjančioje aplinkoje, pasivaikščiojimas po parką, menantį senuosius dvaro šeimininkus, tylus pastovėjimas prie poeto sūnaus Grigorijaus ir jo žmonos Varvaros kapų, paliko įsimintiną įspūdį ir motyvavo mokinius artimiau susipažinti su šio nuostabaus poeto kūryba.

Rusų kalbos mokytoja Jelena Mincevič

cam03310 cam03313 cam03304 cam03302 cam03301 cam03300