Pasieniečio profesijos pristatymas

   Spalio 11 d. Buivydžių gimnazijoje lankėsi Valstybės sienos apsaugos tarnybos prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos Prevencijos skyriaus vyresnioji specialistė Jolita Pilinkaitė.

   Susirinkusiems gimnazijos mokiniams pareigūnė pristatė savo profesiją. Parodė VSAT pareigūnų veiklą pristatantį filmą. Supažindino mokinius su svarbiausiais VSAT uždaviniais ir vykdomomis funkcijomis. Papasakojo, kad VSAT ne tik saugo valstybės sieną sausumoje, jūroje, Kuršių mariose ir pasienio vidaus vandenyse, bet ir atlieka asmenų ir jų transporto priemonių, kertančių valstybės sieną kontrolę, užtikrina pasienio teisinį režimą, migracijos procesų kontrolę, dalyvauja užtikrinant viešąją  tvarką bei atlieka kitas įstatymų nustatytas teisėtvarkos funkcijas.

   Video vaikai žiūrėjo tikrai susidomėję. Ypač pradinukai gerai įsiminė kaip atpažinti pasienietį nuo kitų pareigūnų ir ką jis veikia, koks svarbus jo darbas. Tai ypač svarbu ugdant vaikus ir formuojant jų požiūrį nuo vaikystės. Be to, išsiaiškino kas pavaizduota ant pasieniečio tarnybinės uniformos antsiuvo, turėjo galimybę pabūti tikrais pasieniečiais ir pasimokyti tarnybos elementų.

   Mokiniai buvo įspėti kaip jie gali būti įtraukti į nusikalstamas veiklas (vaizdžiai ir nuoširdžiai pasakojamos situacijos kaip išnaudojami vaikai) ir kokios būtų to pasekmės, aiškinama, kaip nuo tokių pagundų susilaikyti, ir kodėl verta bei ką informuoti jei taip atsitiktų.

   6 – IV G klasių mokiniams įdomu buvo sužinoti apie naudojamą specialiąją technikos įrangą bei šiuolaikines modernias sienos apsaugos sistemas. Mokiniai specialistės klausinėjo apie pareigūnų atlyginimų dydį, tolesnes karjeros perspektyvos galimybes bei socialines pasieniečių garantijas.

   Vyresniųjų klasių mokiniai buvo informuoti apie jaunųjų pasieniečių būrelį, skatinami į jį stoti, eiti doros keliu ir kviečiami mokytis pasieniečių mokykloje, kuri įsikūrusi Medininkuose. Mokyklos mokymo programa yra orientuota į praktinį pasieniečio rengimą, žinių pritaikymą konkrečioje profesinėje veikloje, o mokslas trunka vos 1, 5 metų.

   Susitikimo pabaigoje direktorės pavaduotoja Zenobija Mikelevič nuoširdžiai padėkojo Valstybės sienos apsaugos tarnybos vyresniajai specialistei J. Pilinkaitei už išsamų pasakojimą apie Lietuvos valstybės sienų saugumą, atsakingą pasieniečių darbą, už vaikų motyvaciją rinktis šią nelengvą, bet garbingą tarnybą. Ji taip pat konstatavo, kad Buivydžių gimnazija yra pasienio zonoje ir mūsų mokiniai turi ne tik padėti saugoti valstybės sieną, visada būti budrūs, nenusikalsti įstatymams, bet ir dėkoti Valstybės sienos apsaugos tarnybai už visų šalies žmonių saugumo užtikrinimą.

   Šiandieninėje visuomenėje vaikų ir jaunimo problemos tampa vis aktualesnės ir sudėtingesnės. Mokiniams teikiama pagalba turi būti įvairiapusė, vienijanti įvairius specialistus. O tokia prevencinė veikla ne tik padeda apsaugoti vaikus nuo neigiamos aplinkos įtakos, bet ir padeda ugdyti jaunąją kartą, skatina mokinių pilietinį ugdymą, plėtoja jų saviraišką, kūrybiškumą.

   Ateityje reikėtų kuo daugiau panašių projektų, kurie skatintų ne tik mokinius eiti doros keliu, bet ir įtrauktų tėvus į savo vaikų laisvalaikio organizavimą.

   Mūsų gimnazijos mokiniai dėkoja pasienietei Jolitai Pilinkaitei už nuoširdų bendravimą, skleidžiamą gerąją patirtį ir įdomų savo profesijos pristatymą.

                                                                               5 klasės auklėtoja, lietuvių kalbos mokytoja

Beata Martinkevič

 

20161011_132814 20161011_123803